Benchmark Hunting, verdere uitleg

Rijksdriehoeksmeting

Oorspronkelijk bestonden de punten van ons netwerk uit kerktorens die met hoekmeting werden ingemeten. Vandaar de naam Rijksdriehoeksnet. Er is voor ons een bijgewerkte lijst beschikbaar met de posities van de ongeveer 6000 meetpunten die deel uitmaken van het huidige Rijksdriehoeksmeting netwerk. Deze lijst is vrij beschikbaar en heeft een beperking: de posities zijn afgerond op 1 meter.
De lijst is voor iedereen te downloaden vanaf de website van RD-NAP dan wel bij Kadaster Rijksdriehoeksmeting Download als spreadsheet. Daar is ook een bestand te downloaden die de punten bevat als waypoints zodat je met b.v. het programma GARtrip deze punten je GPS ontvanger binnen kunt loodsen.
In deze lijst zitten ook de (ongeveer 410) GPS Kernnetpunten die de laatste jaren zijn toegevoegd. Deze GPS-meetpunten zijn zo geplaatst dat men er makkelijk een driepoot met GPS antenne boven kan plaatsen; ze zitten dus vaak dicht bij de grond en als er hoog onkruid groeit is het lastig zoeken!
Door het Kadaster worden sinds maart 2004 stevige witte paaltjes bij deze lastig te vinden meetpunten aangebracht.

Zoiets als een van overheidswege voor iedereen vrij toegankelijke database van meetpunten hebben wij niet.
Wel is er een aanklikbare kaart (login als gast) waar je alle punten op kan zien met hun nummer en hun naam.

Wil je meer weten over de geschiedenis, de coördinaten stelsels, de referentiestelsels en de nauwkeurigheid van onze RD-punten dan is er op de site van RDNAP veel te vinden. Onder andere is daar een beschrijving van de in ons land gebruikte kaartprojectie ‘de dubbelprojectie van Schreiber’ te vinden in het document ‘Coördinaattransformaties en kaartprojecties’.

GPS Kernnetpunten op de topografische kaarten

Zoals al is aangestipt: een aparte groep in de verzameling van punten zijn de punten van het GPS KernNet die op onderlinge afstanden van 10 tot 15 kilometer over het land verspreid zijn. Op de nieuwste uitgaven van de topografische kaarten 1:50.000 en 1:25.000 staan deze Kernnetpunten aangegeven met een driehoekje. Kenmerkend voor deze punten is dat ze geplaatst zijn op plekken waar je een goed uitzicht hebt op de GPS satellieten en waar je met de auto vlakbij kunt komen.

Merkwaardigerwijze staat in de legenda van een 1:25.000 topografische kaart de RD-steen (.RD) niet vermeld maar die zijn wel op de kaart aangegeven.

.

Aan de nieuwste legenda van de topografische kaarten 1:25.000 is te zien dat we met de tijd meegaan: ook een moskee kan nu mee doen.

FOTO Invoegen

De betekenis van ‘RD-steen’ moet je letterlijk nemen: een speciale betonnen steen (met de letters R en D erop) waarin een meetspijker (officieel geheten ‘kernnetbout’) is bevestigd. Verder zijn viaducten en bruggen erg in trek om GPS Kernnetpunten op te zetten zoals het GPS Kernnetpunt 300559 Hooghkamerbrug bij Voorschoten en 319519 ‘voormalige spoorbrug Uithoorn’ op positie 116021 E 474285 N.

WGS84 en RD

Wij hebben ervoor gekozen om onze Rijksdriehoeksmetingpunten ook in Rijksdriehoekscoördinaten weer te geven. Dus moet er omgerekend worden tussen WGS84 coördinaten en RD posities, immers onze GPS ontvangers leveren primair posities in WGS84 coördinaten.

Alle moderne handheld consumer GPS apparaten hebben een ingebouwde mogelijkheid om met ons RD-systeem overweg te kunnen (onder de naam ‘Dutch Grid’ vaak). Alleen bij oudere types is het niet kant en klaar ingebouwd en moet men met de hand de nodige getallen invoeren. Meer details kan men vinden in Het RD-receptenboek voor GPS ontvangers

Thuis op de computer kan met echt precies werken en zeker zijn dat de omzetting ‘officieel goed’ is met de gratis omzetter CC40 (Coordinate Converter) die te downloaden is van de site van RD-NAP (menukeuze: download)

Hoe ziet een meetpunt eruit?

Als we het eventjes niet over torens en masten gaan hebben maar over zaken die op de grond verankerd zijn of tot op ooghoogte in muren zijn ingemetseld dan zijn we gauw klaar voor ons landje.
Zo een cultuur als in de USA waar iedere overheidsinstelling zijn eigen – van vele opschriften voorziene – grote bronzen doppen in gebruik heeft, hebben we niet.
In Nederland zijn de merktekens heel Spartaans uitgevoerd.
Zelfs de hoogst-nauwkeurige kernnet punten zijn vaak met een standaard kale meetspijker uitgerust (een kernnetbout) en zien er zodoende zeer onopvallend uit.

De praktijk ……

Na de tamelijk lange inleiding, is nu het moment gekomen om je GPS te pakken!

Onze ‘benchmark hunting’ site maakt als basis gebruik van de officiële Kadaster lijst. Er is tevens een deel op deze site waar je eigen foto’s van meetpunten kan plaatsen, eventueel voorzien van bijbehorende toelichting. Er is ook een kaart beschikbaar waarop alle meetpunten per stuk aanklikbaar zijn.
Tot slot is er een online foto-album zodat u snel kunt zien wat er eerder in je eigen omgeving is gefotografeerd.

Mutaties

Natuurlijk verdwijnen er meetpunten. Het Kadaster houdt het bij in een lijst. Daar staan meldingen zoals: punt 349327 ‘Steen 14 verdwenen door nieuw fietspad’ of punt 449205 ‘Spits van de toren’.

Na overleg met het kadaster is gebleken dat het zin heeft om onze observaties over ‘kennelijk onbruikbaar’ geworden meetpunten door te geven want bij zo’n groot aantal punten en zo weinig personeel is het voor hun moeilijk om alles in de gaten te houden. Meldingen worden zeer op prijs gesteld.

Links

FAQ – Wat is de jacht op RD punten? Wat je moet weten om mee te doen.
RD Kaart – Kaart van Nederland met hierop alle RD punten. Klik op een RD punt om info op te vragen.
Statistieken – Wie heeft de meeste punten gelogd?

Vragen of opmerkingen? Stel ze in het Geocaching forum onder meetpunten.